IQsol - kompetencer

 

Der er mange andre problemstillinger end de finansielle, ved valg af placering af solenergi projekt. Når IQsol skal beslutte hvor i verden et PV anlæg skal oprettes/rekvireres, er Feed-In Tarrif (hvor meget får man som producent af elektricitet vha. solceller) kun en blandt mange faktorer:

 

  • Hvor meget elektricitet kan produceres på stedet? kWp – ”Kilo Watt Peak” angiver den maksimale opnåelig produktion på det enkelte placering, og der korrigeres derefter for faktiske forhold
  • Hvor kompliceret og sikker er den legale situation?
  • Hvor svært er det at få de nødvendige tilladelser?
  • Hvor stabilt er landet, både politisk og økonomisk?
  • Kan man oprette den optimale selskabskonstruktion?
  • Der må ikke være udbredt kriminalitet
  • Sikre forpligtelserne 20 – 25 år frem 
  • Sikre at samarbejdspartnerne er til at stole på: Banker, entreprenører, rådgivere

Disse overvejelser har en direkte sammenhæng til økonomien. Hver forsinkelse og risiko har sin pris. Er risici og usikkerhederne store, vil de overstige de projekterede indtægter, og investeringen bør ikke foretages.  


Licenser, tilladelser, aftaler, garantier, kontrakter

En række aftaler og dokumenter skal sikres juridisk og kommercielt i forbindelse med solenergi projekter.

 

  • Kontrakt med entreprenøren (kaldet EPC for Engineering, Procurement, Construction) for levering af færdigbygget solcelle anlæg, med aftalt udstyr og specifikationer.
  • Licenser for oprettelsen af anlægget. Der er tale om tilladelser både fra staten og kommunen. Samtidig modtagelse af garanti om Feed-In Tarrif, jf. gældende regler, med fastpris (og evt. inflationssikret) i 20-25 år.
  • Garanti fra modulproducenten på minimum ydelse af solcelle modulerne i 25 år. Fabrikanten garanterer typisk at el produktionen maksimalt falder med 10% de første 10 år, og yderligere 10% i løbet af de næste 15 år. 
  • Levering og tilslutningsaftale med el-selskabet, som forpligter sig til at købe elektriciteten 20 år frem i tiden til gældende priser.
  • Lejekontrakt med grundejeren, uopsigelig i 20 år, med option for forlængelse i yderligere 5 – 10 år.
  • Service og vedligeholdelsesaftale for anlægget. Inkluderer: Elektronisk vedligeholdelse og tilsyn, udskiftning af defekte enheder, periodisk panel vask, månedlig rapportering, modtagelse af månedlig betaling fra el-selskabet, vedligeholdelse af hegn og sikkerhedsudstyr.
  • Forsikringsaftale. All-risk forsikring af anlægget inkl. driftstab. Evt. forsikring mod reduceret solstråling.
  • Management aftale med et selskab som sørger for investorkontakt, administration, kontrakterne, regnskaberne, management.

 

Livscyklus

Investering i solenergi består af fire klart adskilte faser.
 

a)     Overvejelser og planlægning
 

Investoren vælger at indgå investeringen på baggrund af oplysninger, som IQsol har oparbejdet. Disse oplysninger er: investeringens størrelse, budgetteret afkast, selskabsstrukturen, skatte emner, anlæggets placering, risici, samarbejdspartnere, alternativer, aftaler og garantier. 

b)     Oprettelse af anlægget
 

Entreprenøren sætter anlægget op, når alle aftaler og alt finansiering (eller udsagn om finansiering) er på plads. Perioder med verdensomspændende mangel på PV moduler eller invertere kan påvirke opstartsdatoen. Tidsrammen er vigtig: Jo tidligere man starter produktionen, jo tidligere begynder cashflowet. Desuden er Feed-In Tarrif garantien tidsbegrænset. Oprettelsen varer typisk ganske få måneder.  

c)     Drift
 

Når anlægget er i drift, bør de næste 20-25 år skabe indtægter ved produktion af elektricitet. Skader, tyveri, hærværk og slid udbedres af de vedligeholdelse og service ansvarlige.
 

Finansielt indfries hoved lånet gradvis, samtidigt med bevarelse af konstant indtægtsstrøm til investorerne efter planen.  

d)     Afmontering
 

Efter 20-25 år kommer tiden for afmontering og bortskaffelse af udstyret. Det er realistisk at regne med nul skrapværdi: afskaffelsens pris betales via genbrug af aluminium, glas og solcellerne. Over 60 PV producenter har organiseret sig under ”PV recycle” hvor de forpligter sig til at fjerne det udtjente udstyr og genanvende det i nye moduler.